Skummande vatten
TVÄTTRÅD
ALLT NI BEHÖVER VETA FÖR ATT TA HAND OM ERT LINNE

INTRODUKTION

Allt du hittar i Linneverkets sortiment är noga utvalda produkter i finaste kvalitet. Att linne är vår stora passion undgår nog ingen, men ibland dyker andra naturmaterial upp i sortimentet. All naturfiber är unik i sin uppbyggnad och reagerar olika på tvätt och användning. För att bibehålla textiliernas karaktär och egenskaper är det viktigt att känna till hur de beter sig vid tvätt. Följ våra enkla hanteringsråd nedan och låt våra underbara textilprodukter skänka dig glädje under lång tid framöver!

LINNE

Lin är en slitstark naturfiber med otrolig förmåga att absorbera och avge fukt. Linet kan suga åt sig upp till 20% av sin egen vikt innan det ens börjar känns fuktigt! Visste du även att linne är värmereglerande? Det betyder att det ger svalka när det varmt och värmer när det är kallt.

Linne även naturligt antibakteriellt, stöter bort smuts och hämmar bakterietillväxt. Allergiker kan även glädjas över linets hypoallergena och antistatiska egenskaper som tillsammans ger en mindre benägenhet att orsaka allergiska reaktioner. Dessutom kan du handla med gott samvete då du vet att linet i våra produkter odlats lokalt och dess att framställningsprocess har naturligt låg påverkan på miljön.

Linne lämpar väl till en bred mängd föremål som t.ex. handdukar, lakan, örngott, dukar, servetter och kläder. Fiberns glatta yta gör också att den avlägsnar damm och smutsfläckar utan att ludda. 

Sköter du bara ditt linne väl så är belöningen ett material som kommer att åldras med behag, betydligt långsammare än andra material och som bara blir vackrare, skönare och bättre med tiden!

SKÖTSEL
Förvara gärna linet rullat och variera vikningen så att du undviker onödiga brytskador på linnefibern. Om du vill bevara linnets naturliga glans och struktur kan det vara bra att undvika för mycket långvarig värmekontakt. Ditt linne mår bäst av att förvaras mörkt och torrt. Gardiner rekommenderas främst att vädras och skakas för att behålla ursprungsglansen i väven. Släpper överskottsludd under tvätt kan denna lätt borstas bort med mjuk borste.

TVÄTT

 • Både linne och halvlinne kan om tvättas i upp till 60 grader, men med dagens moderna tvättmaskiner och tvättmedel räcker tvätt i lägre temperaturer för de allra flesta tvättar. Det blir inte bara lika rent, utan gör också stor skillnad för miljö och energiförbrukning. Hygienartiklar som lakan bör såklart tvättas i högre temperatur för att få ordentligt rent.
  För ömtåligare linneprodukter som tunna och glesvävda gardiner rekommenderar vi i första hand skakning, vädring och skonsam handtvätt för att behålla vävens ursprungliga karaktär.
 • Välj i första hand ett skonsamt program och använd milt tvättmedel.
 • Tvätta ofärgat och kulört var för sig.
 • Produkter med blandande färger hanteras efter den starkaste färgen. Vi rekommenderar separat tvätt första gången. Observera att vittvättmedel innehåller blekmedel och påverkar även vita nyanser då dessa kan var färgade vita.
 • Avvattna linnet på mycket kort centrifugering och undvik helt torktumling.
 • Låt linnet dropptorka, sträck i sömmarna och vila minst ett dygn innan mangling.
 • Kallmangla en gång när linnet är fuktigt och ytterligare en gång när linnet torkat. Som alternativ till kallmangling går det också bra att stryka linnet lätt fuktigt på hög värme.
 • Ömtåliga linneföremål tvättas bäst för hand.
 • För Linneverkets metervaror med öppen vävning rekommenderas kemtvätt.
 • En tvättad linneprodukt bibehåller du bäst genom att tvätta enligt tvättrådet. Tvätta och hängtorka alternativt torktumla på svag värme och ta ut innan linet är helt torrt för mer framträdande skrynklor.

BOMULL

Bomull är ett slitstarkt material med hög tålighet mot värme och med en god fuktupptagningsförmåga. Tack vare sina goda egenskaper används materialet till många olika typer av textil.

SKÖTSEL
Bomull drar lätt åt sig smuts men tål också hårda tvättar. Frottéhandukar bör tvättas en gång innan användning då detta ökar handdukens fuktupptagningsförmåga samtidigt som du tvättar ur överflödiga textilfibrer.

TVÄTT

• Bomullstyg tål värme väl, men krymper vid alltför höga tvättemperaturer.
• Tvätta ofärgat och kulört var för sig, tvätta i 40 eller 60 grader, beroende på hur hårt smutsad varan är.
• Stryk eller mangla fuktigt för att återfå en slät yta.
• Undvik sköljmedel vid tvätt av frottéhanddukar, då tygets absorptionsförmåga påverkas negativt.
• Tvättad percale bör torktumlas. Tag ut ur torktumlaren innan den är helt torrt.
• Tvättad satin bör torktumlas.

ULL

Ull är en elastisk och värmeisolerande fiber med mycket god fuktupptagningsförmåga. Ullens egenskaper varierar beroende på fiberns längd. Långfibrig ull används för slitstarka material medan kortfibrig ger ett mer värmande och mjukt garn.

SKÖTSEL
Ulltyg mår bra av att inte tvättas för ofta. Som alternativ till tvätt kan ull vädras i fuktig väderlek och sedan borstas av.

TVÄTT
För alla Linneverkets ullvaror rekommenderas ulltvätt eller kemtvätt. Se respektive produkt.

SIDEN

Siden är ett tyg gjort av silke, som är ett starkt, glatt och smutsavvisande fibermaterial.

SKÖTSEL
Siden bör inte tvättas för ofta, häng luftigt och vädra mellan användning.

TVÄTT
• För alla Linneverkets sidenvaror rekommenderas kemtvätt.

TVÄTTSYMBOLER

En bild med alla tvättsymboler och deras betydelse

Start typing and press Enter to search

Shopping Cart

Inga produkter i varukorgen.