Linne är lyx! Här är fem anledningar varför.

Linne är lyx! Här är fem anledningar varför.

Linne är ett av de äldsta tygerna i världen. Det hittills äldsta fyndet gjordes i en grotta i Georgien där arkeologer fann ett vävt linnetyg som senare daterades till 36.000 år f.Kr.! 

 

Mycket har hänt i världen sedan dess men linnetyget hänger med och är än idag ett lika älskat material som används flitigt över hela världen.

Genom historien har linnetyg varit en favorit bland högre ämbeten, präster har använt det i sina kläder och hos forntida egyptier hade tyget symbolisk betydelse som en representation av renhet och de kallade linne för ”vävt månsken”. De ansåg linnet vara en symbol för renhet och ljus. Förutom dess användning för svepning och mumifiering användes linne även som en form av valuta.

Idag är chansen stor att du får sova i linnelakan om du bokar en vistelse på ett lyxigt boutique hotell, eller att du får använda lyxiga linneprodukter om du besöker en högklassig restaurang.

 

Dekoration i Sennedjems grav visar egyptier som skördar lin.
Dekoration i Sennedjems grav visar egyptier som skördar lin.

 

Men vad är det då som gör linne så lyxigt? 

Här är de fem punkter som vi tycker gör linne till ett riktigt lyxmaterial.

 

 

1. Hög komfort året runt

Linne är ett naturligt luftigt tyg som andas otroligt väl. På vintern, när du bär linnekläder eller sover under ett linnetäcke, kommer du att märka att det håller dig varm på ett mycket komfortabelt vis eftersom linne både håller dig luftigt varm och leder fuktighet bort från kroppen.

Under sommaren svalnar du dock linne. Det beror på de naturliga egenskaperna hos linfibern, som är ihålig, vilket gör att luft kan cirkulera fritt och röra sig runt fukt som byggs upp. Vi har faktiskt hittat ännu fler skäl att välja linne för sommaren, särskilt när du åker på semester, vilket du kan upptäcka i det här blogginlägget

2. Livslängd

Linne är känt för att vara den starkaste naturliga fibern i världen. Den är 30% tjockare och starkare än bomull, vilket gör den supertålig och bidrar till linnets livslängd. Linfibrer är så starka att de faktiskt används i papperspengar och vävdes en gång i rustning av antika greker! Materialets naturliga hållbarhet gör linne till en smart investering och är anledningen till att de flesta av oss har någon form av linnearvtagningar som har gått i familjen i generationer.

3. Hälsoegenskaper

Linne är känt för sina antibakteriella egenskaper. Eftersom det transporterar fukt och torkar mycket snabbare än bomull, låter det inte bakterier byggas upp. Genom att använda lakensängkläder, linnehanddukar och köksartiklar kan du vinka adjö till irriterande dammkvalster och andra bakterier. Människor som lider av allergier rapporterar att de känner sig lättade när de använder linne i sin omgivning.

Behöver du mer övertygande? De mikroskopiska pauserna i linnetyget masserar också försiktigt din hud, stimulerar blodflödet och serverar avslappning på spa-nivå i ditt eget hem.

4. Miljövänligt och hållbart

Den växande medvetenheten om människors negativa påverkan på miljön driver många av oss att välja miljövänliga, hållbara produkter. Den goda nyheten är att linne är ett av de grönaste tygerna! Linne är tillverkat av den elastiska linväxten, som kan växa lyckligt i jord av dålig kvalitet och kräver mycket mindre vatten än växter som bomull.

Inte bara det, utan linanläggningen används i sin helhet för att tillverka olika typer av produkter, från linolja till livsmedel för boskap och till och med träbearbetningsprodukter. Vad mer är att linne är helt biologiskt nedbrytbart, så när du bestämmer dig för att äntligen gå i pension ett linneplagg kan du vara säker på att du inte kommer att skapa långvarigt avfall.

5. Tidlös elegans

OK, vi kan vara partiska här, men det är ganska svårt att argumentera för att linne har sin egen distinkta stil som skiljer sig från andra material. Eftersom den är så porös kan den lätt färgas i rika färger. Linne tvätttekniker, som sten tvätt, ge det sedan en mysig, inbyggd känsla och nyans. Och slutligen är linnets naturliga skrynklighet, vilket betyder dess kvalitet, oöverträffad i textilvärlden.

 

Gillar du våra linnetips & tricks?

Dela med dig till dina vänner!
Share with

Start typing and press Enter to search

Shopping Cart

Inga produkter i varukorgen.